Matsmältningssystemet

1 2 3 4 5
 • 1. Munnen och matstrupen

  Matsmältningsprocessen påbörjas redan i munnen. Med hjälp av tänderna tuggas maten sönder i mindre bitar som sedan blandas med saliv och blir till en finfördelad blandning. När man tuggar bryts kolhydrater som finns i maten ned i mindre beståndsdelar. När man har svalt passerar födan matstrupen (ca 25–30 cm) ner i magsäcken

 • 2. Matsmältningen i magen

  I nästa steg blandas den tuggade maten med magsyra i magen och bryts ned ytterligare tills den blir flytande. Samtidigt förstör magsyran de flesta av de sjukdomsframkallande mikroorganismer och bakterier som man kan ha fått i sig tillsammans med maten. Särskilda enzymer frigörs som påbörjar nedbrytningen av proteiner i magsäcken.

 • 3. Matsmältningen i tunntarmen

  Det är i tunntarmen som upptaget av näringsämnen äger rum. Den första delen av tunntarmen är tolvfingertarmen (23–28 cm). Här bryts livsnödvändiga beståndsdelar i blandningen, som nu kallas kymus, ned till minsta partikelnivå, så att bara några få enskilda molekyler återstår. Fett förvandlas till fettsyror, proteiner blir aminosyror och kolhydrater omvandlas till glukos.

   

  Slemhinnan inuti tunntarmen tillåter näringsämnen att passera ut i blodomloppet, där de distribueras till de olika organen. Vad som nu återstår av tarminnehållet är bara osmältbart material och vätska.

 • 4. Matsmältningen i tjocktarmen

  Den sista delen av matsmältningsprocessen äger rum i tjocktarmen där den osmälta födan finns kvar. Här absorberas eventuell återstående vätska av kroppen och kvarvarande elektrolyter tas tillvara. Det osmältbara materialet förs vidare till ändtarmen som fast avföring.

  Det är viktigt för din hälsa och ditt välbefinnande att en naturlig balans upprätthålls i tjocktarmen.

 • 5. Att tömma tarmen

  I normala fall gör vattenupptaget att volymen av tarminnehållet minskar. Avföringen stannar i ändtarmen till dess att volymen nått en kritisk punkt, då receptorer i tarmväggen aktiveras och sätter igång en tarmtömningsreflex.

   

  Förstoppning inträffar då allt för mycket vatten dragits ur tarminnehållet. Avföringen blir för torr och hård, vilket försvårar normal tarmtömning.

  MICROLAX® verkar lokalt i ändtarmen. Det mjukar upp hård avföring, gör att dess volym blir större och sätter igång behovet av att tömma tarmen, vanligen bara 5 till 15 minuter efter användning. Tack vare detta har MICROLAX® ingen negativ effekt på matsmältningsapparaten eller den naturliga tarmfloran

Så här fungerar människans matsmältningssystem

Tarmen går från magsäcken till anus och är ca 8,5 meter lång. Denna enorma längd är viktig eftersom kroppen måste ta upp viktiga näringsämnen och vatten från maten medan den passerar genom tarmen. Matsmältningsprocessen tar tid och ska helst inte störas för att en sund balans av tarmfloran ska bibehållas och upptaget av näringsämnen inte hindras.

MICROLAX®: Lätt att använda i några få enkla steg

MICROLAX®: Lätt att använda i några få enkla steg

Vad orsakar förstoppning?

Vad orsakar förstoppning?

Blir magen trögare när man blir äldre? MICROLAX®verkar specifikt

Blir magen trögare när man blir äldre? MICROLAX®verkar specifikt.